Jdi na obsah Jdi na menu
 

Hroty proti ptactvu

zabrany_proti_jiikam_20170221_2006869030.jpgZpůsob provedení:

 

Montáže provádíme za pomoci horolezecké techniky,  nebo za pomoci montážních plošin. Práce mohou být provedeny i z bytu uživatele dle časového rozvrhu.

 

*Charakteristika zábran - hrotů:

 

Parametry

Šíře podstavy: 2 cm
Délka hrotů: 11,5 cm
Průměr hrotů: 1,3 mm
Délka systému: 50 cm
Počet hrotů na metr: 100 (pravděpodobně nejvíce na trhu)

Materiál

Podstava: průhledný, pružný, UV stabilní polykarbonát
Hroty: nereznocí úprava, průměr 1,3 mm

Použití

Nereznoucí hroty proti hnízdění vlaštovek a jiřiček. Systém vhodný na římsy, okna i do jiných míst kde staví hníza jiřičky a vlaštovky.

Montáž

Montuje se hroty směrujícími směrem k zemi a od zdi - tzn. plastovou základnou na strop. Základna se lepí do rohu oken transparentním lepidlem.

Montáž hrotů je třeba provést před příletem jiřiček.

dsc06386.jpg

 

 

 

 

 

 

 

*Právní ochrana ptačích hnízd

Všichni volně žijící ptáci jsou u nás chránění podle § 5a zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. A chráněna jsou všechna vývojová stadia, od vajec a mláďat až po dospělé jedince. Kromě úmyslného odchytu a usmrcování patří mezi zakázané činnosti i poškozování, ničení a odstraňování hnízd. Je přitom zcela lhostejno, kde se hnízdo nachází a zda je v daný moment obsazeno. Neměli bychom tedy svévolně odstraňovat ani neobsazená hnízda na podzim po vyhnízdění, ať už jsou umístěna na stromě, v křoví, na balkoně paneláku nebo uvnitř ve stáji či v garáži.

Uvedená ochrana se vztahuje i na vlaštovky a jiřičky. Ať už se rozhodnou postavit svá hnízda kdekoli, měli bychom jejich potřeby respektovat a maximálně pod hnízdo umístit prkénko k zachytávání trusu. Odstraňování hnízd rozhodně není přípustné, a to ani na podzim či v zimě, kdy jsou vlaštovky a jiřičky v Africe. Potřebujeme-li skutečně z nějakého důvodu hnízda odstranit, například pokud chceme opravovat fasádu či vyměnit okna, je třeba s dostatečným předstihem požádat orgán ochrany přírody (v případě vlaštovek a jiřiček úřad obce s rozšířenou působností) o udělení výjimky.

Na bezohledné jedince, kteří by zákazů nedbali a hnízda jiřiček či vlaštovek bez povolení odstraňovali, pamatuje zákon pokutami až do výše 100 000 Kč pro fyzické osoby a až do 2 milionů Kč pro právnické osoby a podnikatele.